5 rad, jak koupit byt k pronájmu

Poskytneme Vám 5 tipů, když chcete koupit byt jako investici. Který byt k pronájmu je nejvýnosnější ?

Hypotéční úvěry klesají a zatím tento trend s největší pravděpodobností vydrží. Naopak ceny bytů převážně stagnují. Více lidí zvažuje investici do nemovitostí, jednak protože úroky na spořících účtech a termínovaných vkladech už nejsou, co bývaly. Dnes získáte hypoteční úvěr i ve výši 100 %. 

1. Smlouvejte cenu bytu, ale také výši úroku u hypotéky

Zkuste oslovit finanční poradce nebo hypoteční poradce. Většina z nich dokáže doporučit a vyjednat lepší podmínky v bance, než když půjdete na pobočku banky. Tito poradci dokážou snížit úrok z úvěru i pod 3 %.

Snížit cenu bytu bývá často složitější. V tomto případě Vám může pomoci schopný realitní makléř.

2. Kupujte nemovitost jen tam, kde to má smysl

Vyberte lokalitu, kde je nízká nezaměstnanost, dalším důležitým faktorem je počet obyvatel a kriminalita. Proto je logické, že cena bytu v Praze se liší v různých částech.

Vybírejte byt v místě, kde bude dostatek potencionálních nájemců. Například v menším městě na Vysočině můžete dosáhnout výnosu až  10%, díky nižší kupní ceně bytu. Vzhledem k tomu, že v tomto regionu bude vyšší nezaměstnanost a nabídka bytů bude převyšovat poptávku, bude těžší najít dlouhodobě kvalitního nájemce.

3. Nemovitost v dosahu

Nemovitost, kterou budete kupovat by měla být poblíž Vašeho bydliště nebo pracoviště. V případě možných komplikací a problémů Vás cesta nebude tolik zatěžovat. Navíc může v celkovém kalendářním roce velká vzdálenost snižovat výnos z dané nemovitosti. Ideální je proto byt v pěší dostupnosti.

4. Nový byt nebo starý byt

Starší byty zejména v panelových domech jsou nyní levnější než v minulém roce. Obecně lze říci, že za starší panelákový byt dostanete nižší nájemné než za byt v cihlové zástavbě, proto je nutné zvážit poměr mezi kupní cenou nemovitosti a tržním nájmem, který je možno získat.

V panelových domech je ústřední topení a centrální ohřev vody, platí se také poměrně velké poplatky za správu domu a společných prostor. V cihlových domech můžete narazit na ústřední topení s vlastním etážovým kotlem, nebo lokální topení, náklady na vytápění a ohřev vody jsou tedy pro nájemce nižší.

U nových bytů můžete narazit na reklamace, které budete muset řešit, a tak se protáhne doba po kterou nebudete moci byt pronajímat. Avšak o byt v novostavbách je větší zájem. Většina nájemníků chce bydlet v hezčích bytech za který jsou ochotni si připlatit.

5. Menší byty, vyšší výnos

Jestli chcete zvýšit výnosy z pronájmu bytu, poohlédněte se po menších bytech. Menší byty jsou levnější a nájemné, které dostanete není o tolik nižší než u bytu velkého. Výnos u malých bytů tedy může dosáhnout až 5 %, což je více než na termínovaných vkladech a spořících účtech.

Pokud chcete skutečně maximalizovat své výnosy z pronájmu, pak zvolte především menší nemovitost. Za větší nemovitost sice dostanete vyšší nájem, není však úměrný ceně nemovitostí. Výnosnost u menších nemovitostí tak snadno může přesáhnout 5 %, což je výrazně více než na spořicích účtech či termínovaných vkladech.

Sdílejte nás

Jaroslav Karas