Úroky z kauce za pronájem bytu

Podle nového občanského zákoníku má nájemce právo na úroky z kauce za pronájem bytu. Jak máte sepsanou smlouvy ?

Úroky z kauce za pronájem bytu

kauce nebo jistota

kauce nebo jistota

S platností nového občanského zákoníku se změnila také úprava kauce, dnes zvané jistota. Tato kauce je většinou požadována pronajímatelem při uzavření nájemní smlouvy na pronájem bytu. Pronajímatel má nyní právo na kauci ve výši max. 6 násobku nájmu (dříve bylo maximálně tři nájmy). Nájemce pokud předá byt zpět pronajímateli bez dluhu a škod má vedle nároku na vrácení kauce také nárok na úroky z kauce za pronájem bytu. Zákon ovšem nestanovuje výši tohoto úroku. Pronajímatel se nyní dostává do situace, kdy se stává dlužníkem a tuto jistotu si od nájemce půjčuje jako kdyby si finanční obnos půjčil v bance.

Soudní spory

Nyní očekáváme první soudní spor, kdy pronajímatel nevrátil nájemci kauci a zároveň nájemce žádá i úroky z kauce. Vzhledem k tomu, že ještě není žádný rozsudek v tomto směru, budeme sledovat jak soud bude výši úroku přistupovat.

Úroky z jistiny nesmí být nula

V ideálním případě by výše úroku měla být obsažena již ve smlouvě. Ze zákona nesmí být úrok nula, ale klidně už i půl procenta. Pokud tedy ve smlouvě úrok uvedený nemáte můžete vše vyřešit jednoduchým dodatkem ke smlouvě, kde bude obsažen tento úrok z kauce.

Pokud si nejste jisti, jak má takový dodatek vypadat, obraťte se na advokáta či realitní kancelář. Nebo si můžete dodatek stáhnout a upravit dle Vašich potřeb.

Dodatek ke smlouvě – úročení kauce

Chcete dostávat emailem novinky z našeho zpravodaje ?

Sdílejte nás

Jaroslav Karas