Odhad tržní ceny nemovitosti

Rozhodli jste se prodat nemovitost, ať je to byt, dům nebo pozemek, vždy je nutné nejdříve určit tržní cenu.
Základem stanovení tržní ceny nemovitosti je analýza trhu. Pokud budete prodávat nemovitost přes realitní kancelář, tuto analýzu za Vás vytvoří profesionál, který se na trhu orientuje. Jestliže budete prodávat nemovitost bez realitní kanceláře, musíte tuto analýzu provést sami.

Mám znalecký posudek

Znalecký posudek nikdy nebude odrážet skutečnou tržní cenu nemovitosti. Znalecký posudek za účelem získání úvěru je značně podhodnocený, aby banka měla pokryta veškerá rizika a nikdy neprodělala. Dalším typem posudku je odhad pro dědické účely, ani tento odhad není vhodný pro stanovení tržní hodnoty.

Na internetu se to tak prodává

Častým jevem je, když prodávající vidí v inzerci ceny, které nejsou reálné a domnívá se, že za tyto peníze svou nemovitost prodá. A tak se zcela běžně stává, že nemovitost je prezentována za cenu, která neodpovídá trhu. Ceny v inzerci nejsou prodejní ceny. Většinou se ceny upravují již v době prezentace, pokud na trhu není poptávka, která je ochotna vaši cenu zaplatit.

Pokud nastavíte reálně trží cenu nemovitosti, prodejní doba je většinou 1-3 měsíce. Jestliže cena bude příliš vysoká, doba prodeje se prodlužuje.

 

Sdílejte nás

Jaroslav Karas