Obchodují častěji lidé bez realitní kanceláře ?

Celkový objem realitních transakcí se meziročně moc nezměnil. Změna je ovšem v rozdělení kolik realitních obchodů proběhne za asistence realitních kanceláří nebo realitních makléřů. Odhaduje se, že navýšení je okolo 5%.

V celé České republice se nyní zhruba polovina transakcí realizuje prostřednictvím realitní kanceláře, a druhá polovina mimo. Jedná se o dlouhodobý trend, který je podobný jako v celé EU.

Statistika však nemůže ukázat zda je volba prodeje bez realitní kanceláře výrazně lepší. Na první pohled chtějí lidé ušetřit na provizi realitní kanceláře, která je obvykle ve výši 3-5%. Ovšem dle zkušeností odborníků z realit, lidé většinou chtějí prodat byt dráž než je tržní cena bytu. Nasadí cenu příliš vysoko a poté musí s cenou dolu, a často také pod cenu za kterou by byt prodala realitní kancelář.

Dalším faktorem, proč lidé nechtějí realitní kancelář, je nedůvěra – v poslední době zprávy o různých podvodnících, kteří realitní trh poškozují.

Konečné rozhodnutí je tedy vždy na prodávajících zda zvolí variantu s realitní kanceláří nebo to zkusí za asistence realitního makléře.

Sdílejte nás

Jitka Vávrovská