Jak správně určit tržní cenu nemovitosti

Potřebujete prodat byt nebo jinou nemovitost ? Cesta začíná u správně stanovené tržní ceny. Víte za kolik můžete prodat byt ?

Špatně nastavená prodejní cena Vás může stát nejen čas, ale také peníze. Můžete se obrátit na realitního makléře, který zná ceny prodejní na trhu. Prodejní ceny se často rozcházejí s cenami, které vidíte na realitních webech. Zkušený realitní makléř umí ohodnotit nemovitost tak, aby byl prodej uskutečněn v časovém horizontu, který klient potřebuje. Oproti tomu prodávající může odhadovat cenu jen na základě porovnání ostatních nabídek. „Většina uzavřených obchodů je však za cenu jinou, než za kterou se nemovitost inzeruje,“
vysvětluje realitní makléřka Marcela Karasová z realitní kanceláře Realitní Portál.

realitní makléř Marcela Karasová

realitní makléř Marcela Karasová

Většina odhadne cenu vyšší než je reálná, následkem je většinou delší doba prodeje. Někdy se potom stává, že se cena musí upravit výrazněji, což vede kupující ke spekulacím na cenu.

Faktory ovlivňující prodejní cenu

Jedním z nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje cenu je lokalita. „Mezi další faktory patří například druh budovy, stáří a stav nemovitosti, umístění bytové jednotky v domě,“ upřesňuje Marcela Karasová. Je rozdíl mezi bytem v přízemí, byt v posledním patře a bytem například ve 4. patře bez výtahu. Většina prodávajících argumentuje při stanovení ceny, cenou za kterou nemovitost koupili. Typickým příkladem je koupě bytu v době, kdy byly ceny na svém vrcholu a nyní v době poklesu se snaží prodávající prodat za stejné peníze a někdy i za vyšší protože v bytě udělali nákladnou rekonstrukci. Obklady, dlažby, podlahové krytiny také podléhají modním trendům. I to ovlivňuje cenu nemovitosti.

Jak stanovit reálnou cenu

Stanovení reálné ceny je snadnější u bytů ve větším městě, kde v nabídce získáte větší možnost porovnání. Srovnejte min. 10-20 bytů stejných parametrů a lokality. Z těchto nabídkových cen, vypočítejte cenu za metr čtvereční. Po aplikaci na Váš byt zjistíte průměrnou nabídkovou cenu Vašeho bytu. Tato cena by měla být maximální a startovací, pokud s prodejem nespěcháte, můžete na této ceně začít.  Když se zhruba do 3 týdnů neozve zájemce, je to signál, že cena je příliš vysoká a měla by se upravit. Snižování ceny by mělo být v řádech 50-100tis. Kč, nižší úprava ceny většinou nic neřeší.

Rozdílně se však stanovuje například dům nebo chata v malé obci, kde nejsou nemovitosti k porovnání.  „Potom je lepší přizvat k posouzení realitního makléře, který má nástroje a porovnání z trhu, jak správně cenu stanovit,“ doplňuje Marcela Karasová.

Sdílejte nás

Jitka Vávrovská