Prodat, nebo pronajmout?

Máte volnou nemovitost a nevíte jestli byt prodat nebo zvolit pronájem bytu ?
Když budete mít trochu štěstí seženete nájemce, který bude platit včas, o byt se bude starat jako o vlastní. Ovšem takových nájemníků je na trhu nedostatek.

Pokud zvolíte cestu pronájmu bytu a máte toto štěstí může Vám byt vynášet několik let zhodnocení Vašich úspor. Ročně tak můžete zhodnotit Vaši investici v řádů 4-7% tržní hodnoty bytu. Pokud však byt bude několik měsíců prázdný, majitel bytu musí hradit veškeré náklady s bytem spojené ze svých úspor. Někdy nalezení vhodného nájemce může trvat několik týdnů. Můžete se v tomto případně obrátit na realitní kancelář, která Vám pomůže s celým servisem. Kvalitně prezentuje byt, provede prohlídky s již prověřenými zájemci a také zajistí veškerou nutnou smluvní dokumentaci. „Některé kanceláře nabízejí i servis po podpisu smluv tj. po celou dobu trvání nájemní smlouvy nebo smlouvy o podnájmu. Tento servis často zahrnuje řešení veškerých možných problémových situací, které mohou nastat“ říká Petr Menzl, spolumajitel realitní kanceláře Realitní Portál.

Petr Menzl

realitní specialista Petr Menzl

Poslední dobou se množí případy, kdy majitelé vezmou do bytu nájemníka, který jim byt poničí, neplatí nájemné a často se objeví ještě nedoplatek na službách spojených s pronájmem bytu. Tito nájemníci většinou vybírají byt bez realitní kanceláře, protože většinou nemají dostatek finančních prostředků. „Nájemce, který si najde byt přes realitní kancelář musí většinou zaplatit provizi realitní kanceláři. Je to takový první znak jeho solventnosti.“ vysvětluje Petr Menzl.

Pronájem bytu může být výnosný, ovšem za předpokladu, že se této činnosti budete věnovat. Majitele by se měli zajímat o svou nemovitost i svého nájemníka, jen tehdy budou oba spokojeni a nájemník nebude mít důvod byt opouštět. Jestli tedy nemáte čas se o svou nemovitost řádně starat, můžete nechat vše na starosti realitní kanceláři včetně správy Vašeho bytu nebo byt prodat a získané peníze investovat jiným způsobem.

Sdílejte nás

Jaroslav Karas