0

Provize realitní kanceláře

Jaká je provize realitní kanceláře

Víte jaké služby Vám poskytnou v realitní kanceláři zdarma a naopak za které služby se platí a kolik ? S čím Vám může realitní makléř nebo realitní kancelář pomoci, při koupi, prodeji nebo pronájmu nemovitostí ?

Většina služeb realitní kanceláře není zadarmo. V reklamách je často k vidění „Provizi neplatíte“ nebo „Služby zdarma“. Provize je vždy buď započítána v kupní ceně nemovitosti, nebo ji kupující hradí formou rezervačního poplatku. V jaké výši a kdo provizi za služby realitní kanceláře zaplatí je vždy na dohodě smluvních stran. Pokud chcete spolupracovat s realitní kanceláří nebo realitním makléřem, vždy se ptejte „Co za své peníze dostanu.

Pokud si zvolíte správně svého realitního zástupce, může vám ušetřit hodně času, starostí a někdy i peněz. Pokud teprve hledáte profesionála z oboru realit, ptejte se ve svém okolí, nechte si realitního makléře doporučit. 

 

Výše realitní provize

 

V současnosti není žádný zákon, který by určoval výši realitní provize. Obecným pravidlem je provize, kterou najdete i jako doporučení od Asociace realitních kanceláří. Při prodeji nemovitosti je v rozmezí od 3 – 5 % z kupní ceny nemovitosti. Jsou ovšem případy, kdy provize může být vyšší, jelikož kupní cena nemovitosti je nízká. Pokud budete prodávat garáž za cenu 100 000 Kč, provize by mohla být i okolo 10% tedy 10 000 Kč. U pronájmu nemovitosti je provize většinou ve výši jednoho měsíčního nájmu.

Nikde není ovšem právně zakotveno, která ze stran obchodu tuto provizi bude platit, proto je dobré si na začátku realitního obchodu všechny informace zjistit.

Příště se můžete těšit na článek o službách realitních kanceláří. Jaké realitní služby jsou dnes již běžné.

Sdílejte nás

Jitka Vávrovská

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *